Fysiskt starka ballerinor

För någon vecka sedan kom det en artikel som skrev om en undersökning som gjorts i USA att av alla jobb så är arbetet som dansare det mest fysiskt krävande. Det var flera olika parametrar man mätte. Styrka, uthållighet, flexibilitet och koordination. Det enda område där det fanns några yrken som låg före dansare var muskelstyrka. Men när det gäller uthållighet, flexibilitet och koordination hade dansare 100 av 100. Så sammantaget är arbetet som dansare fysiskt mest krävande.

Bilderna är från lokalerna på Base23 inför ett gig i höstas och ett rep inför Svansjön våren 2019. Arbetskapaciteten är hög redan i ung ålder.

Som dansmamma är jag inte förvånad. Jag har själv ingen bakgrund som dansare och var ruggigt okunnig innan jag kom i kontakt med balett. Det tog mig inte många månader på Base23 och balettlinjen med Eugenia som lärare att förstå att hon påbörjat arbetet att forma fysiska kraftpaket – inlindade i söta förpackningar. Ett arbete som sedan fortsatt på Alhanko Academy of Ballet.

Klicka här för att komma till artikeln

Jag har ju skrivit om det förut men med tanke på den aktuella artikeln och att jag upplever en stor okunskap så kan det vara värt att skriva lite igenom det. (Men värt att påminna om att jag verkligen bara har ”mamma-kunskap” – har inte dansat själv så detta är med amatörglasögon på.)

De första åren ägnades åt att bygga en stark korsett och kropp. Balett på golvet kan man säga. För att när de sedan ställer sig vid stången kunna hålla kroppen i alla precisa rörelser. Sedan fortsätter det så – i stort sett varje dag. Ett konstant arbete med att hela tiden utveckla teknik, styrka, flexibilitet och koordination. Allt ska förhoppningsvis sedan kunna mynna ut i dans som kan se allt från luftigt lätt ut till kraftfullare modernare uttryck.

Så fortsätter det sedan hela danslivet. Hur känd dansare du än blir i livet så börjar de dagen med klass. Om man vill se hur det kan se ut när man har kommit en bit i yrket/karriären kommer en länk här till World Ballet Day från London 2016. Personligen kan jag tycka att det nästan är lika underhållande att titta på som en föreställning. Jag blir ödmjuk inför det jag ser.

Att vuxenbalett kommer mer och mer som ett sätt att utveckla både styrka och flexibilitet förvånar mig inte.

Som avslutning kommer här några klipp från en klass i december när vi föräldrar fick komma och titta. Detta eviga jobb med att hela tiden förfina och jobba med detaljer, styrka, koordination inramat av fokus och koncentration.

Hatten av för eleverna men även lärarna som inspirerar dem. Här är det Mia Stagh som leder klassen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s