Ballerinaliv & multiallergi…

img_9070Jag har ju redan nämnt att Sigrid är multiallergisk. Så detta inlägg handlar om det ibland utmanade med att få ihop balettlivet med livet som multiallergiker med astma. Också en del av hennes liv. Så lite mindre tutus och tåskor i detta inlägg och lite mer inhalation och gnet. Dessutom långt men hoppas det intresserar ändå😊.

Det är utmanande oavsett vem man är och vad man brinner för att vara multiallergisk. Men att träna för att bli ballerina och vara multiallergisk med en astma som kräver behandling nästan året är inte bara en enkel resa.

Något som är klurigt är att allergi och astma inte syns utanpå. Det är dolt. Det kan vara svårt för andra att förstå hur mycket det påverkar vardagslivet. Allt från att inte kunna hänga med på spontana restaurangbesök, gå på café, bo på hotell till att man kan ha perioder av stark trötthet i kroppen och därför måste lägga in mer återhämtning än andra.

Utöver att Sigrid är allergisk mot över 40 födoämnen, varav ca 10 mkt svåra som kräver adrenalinspruta, så är hon pollenallergisk mot alla träd, gräs och gråbo. Ja, egentligen är det pollenet som är huvudorsaken och maten en konsekvens då ca 30 av matallergierna är korsallergier.

Hon har dessutom en astma som alltid är närvarande i kroppen som en inflammation i luftrören. Den kan hon hålla i styr med hjälp av astmamediciner.

Hon har allergivaccinerats i 4 1/2 år på Astrid Lindgrens barnsjukhus för björkpollen. De fick till slut ge upp då det påverkade Sigrid för mycket. Men hon har mindre pollensymtom på våren och kan äta lite fler saker och vi hoppas att fler trillar in så det har ändå varit värt det.

I vinter ska vi börja med gräsvaccinering i tre år och hoppas och tror att det kommer vara en lite lindrigare resa då man tar en tablett varje dag.

En missuppfattning många har är att man tror att om man är allergisk så är det bara allergin och astman vid reaktionsom som stökar. Det är ju värre på  våren generellt men det påverkar livet året om även om vi hittat ett bra sätt att leva med.

Multiallergi och astma ger t ex ett mer klurigt immunsystem. Man får lättare infektioner eftersom kroppen redan har sin astmainflammation. Dessutom sätter sig en vanlig förkylning först i kroppen som hos vem som helst för att sedan kicka igång mer astma som tar några veckor att få ner i ton.

Det vanligaste missförståndet kring astma är det som jag kallar Hollywood-astma. Man tror att astma innebär att man väser och chippar efter luft. Den får nog nästa alla astmatiker någon gång, men den vanliga vardagliga surastman ger mkt slem, en del hosta och en förfärlig trötthet i kroppen. Den kommer efter varje förkylning. Man kan  mota den med att alltid medicinera sin astma men du kan aldrig hindra att den påverkar ditt liv. Det tar en vecka med maxat inhalationsschema innan det lägger sig något.

För tre veckor sedan drog Sigrid in en förkylning. Mitt i tider för pre selection. Så hon körde på ändå. Körde över sig kan man säga. (Dessutom fick hon fel mat i skolan en dag mitt i detta). Sista två veckorna har kroppen svarat an mindre och mindre bra på träning. För att till slut i början av veckan säga stopp.

Jag vet ju som mamma och Sigrid vet som känner sin kropp väl att då är det bara att stanna upp. Låta kroppen tokvila i några dagar, maxa astmamedicinen. Men det är ändå stressande. Det är viktiga tider för henne nu. Om ca en månad går flyget till Cattolica och YAGP.

Det har varit ansträngande dagar mentalt. För mitt i allt som är så måste vi vara ödmjuka inför att andra inte kan veta hur det är att få ihop en elitsatsning med astma och allergi. Sådant som fungerar för andra, fungerar inte för Sigrid.

Samtidigt vill vi inspirera med att detta liv är möjligt ifall det finns fler som Sigrid där ute. Som verkar vara som gjord för t ex balett eller något annat fysiskt krävande, men som samtidigt hanterar t ex multiallergi och astma.

Så här har jag punktat upp några saker som andra i vår närhet behöver veta kring astma och allergi men som inte är utlöst av en allergisk reaktion. (Det får bli ett helt eget inlägg någon gång).

Kanske dessa punkter även kan hjälpa andra att berätta om hur det är för dem.

1. Astma är i sig en (kronisk) inflammation i luftrören. Genom att behandla den året om i stort sett kan Sigrid hålla den stången – anständigt. Hon inhalerar låg dos kortison nästan året om.

2. Tack vare sin hårda träning har Sigrid trots sin astma bra lungkapacitet – ovanligt. Träning är alltså bra. Var inte rädd för att träna men hitta det som fungerar för dig. Sigrid kan t ex inte springa ute speciellt mycket – det triggar astman väldig mycket.

3. Eftersom Sigrids immunsystem är mer ”på” har hon har ökad infektionsrisk och mycket svårare att bli av med infektioner. KommentarÄr det så för dig med? Det behöver omgivning som vänner, skola och andra ställen man ofta är i ha insikt och kunskap om. Hjälp dem genom att berätta om det. 

4. Vid infektion kickar astmainfektionen igång hårdare. Många tror att astma enbart är svårt att andas. Det är den i sin mer aggressiva form. Men astma är alltså allra främst en inflammation i andningsorganen där trötthet på många vis är den största utmaningen.

5. Det gör att kroppen kan gå länge med sjukdomskänsla. Ungefär som efter influensa. Kommentar: Känsla efter influensa brukar många kunna förstå och relatera till – ökar förståelsen.

6. När Sigrid som nu kört på ändå, trots förkylning, astma och lite ont i halsen, blir kroppen till slut nästan utmattad. Då är det vila och återhämtning som gäller.      KommentarDet är det som jag upplever att omgivningen kan ha svårast att förstå. Men stå på dig! Du känner din kropp!

7. Då måste hon vila några dagar och öka på mängden astmamedicin än mer för att minska den kroniska infektionen i andningsorganen. Kör hon på där kör hon över sig och risken för tyngre infektioner ökar. KommentarEn multiallergiker måste tidigt lära sig lyssna och lita på det sin kropp kommunicerar. Det kan vara svårt men lita på det du vet om din kropp!

8. Så kortfattat – Sigrid är multiallergier med astma (som är en kronisk inflammation i luftrören). Hon medicinerar den året om. Funkar ofta bra. Men hon blir lättare sjuk och det tar längre tid att bli frisk. Och hon behöver mer återhämtning. Men tack vare sin träning är hon bättre än många i liknande situation. Träning i sig är mycket bra men hand i hand med återhämtning måste den gå. Kommentar: Hitta din väg, var tydlig med din omgivning och omfamna den du är. 

img_8986
Sigrid är som född till att dansa, trots allergi. Denna bild får symbolisera det

Nästa inlägg hoppas jag blir om en tutu som är på väg hit från Kina. Och tåskor från London🤗.

 

 P.s Ni har väl inte missat att det går att stötta Sigrids balettäventyr?! Gå in under meny och välj Sponsra Sigrid om ni vill vara en del av en tutu eller tåsko💚 d.s

4 reaktioner på ”Ballerinaliv & multiallergi…

  1. Wow! Väldigt spännande att få följa er och jag hoppaa fler får upp ögonen för bloggen.
    Det behövs unga förebilder med astma/allergi. 💖💖💖

    Gilla

    1. Tack! Ja, jag hoppas att fler hittar hit. Har ju just startat den men den känns viktig. Både mycket okunskap och fördomar om astma och allergi💕

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s